İSLAM'DA ZEKAT NEDİR?

islamda zekat ve nedenleri.zekat nedir niçin zekat verilir?zekat neden farz kılındı?Zekatın hikmet ve sebepleri nelerdir?Zekatın hikmetleri
Zekat lugatta temizlik ve çoğalmak anlamınadır.Şer'i şerifte ise;Müslüman zenginlerin seneden seneye mallarının kırkta birini fakir müslmanlara vermekten ibarettir.

Zekat kuvvetli bir farz ve islamın beş ruknunden birisidir.Cenabı hak zekatı bir çok yüce hikmetlerden dolayı Hicretin II. senesi fakirler için zenginler üzerine farz kılmıştır.Zekatın farz kılınmasının br çok hikmeti vardır.Bu hikmetlerden bazıları şunlardır:

1-Felaha (kurtuluşa)erenlerden olmaları için zenginlerin nefislerini cimrilik hastalığından kurtarmak ve onları hayır işlemeye alıştırmak içindir.Cenabı Hak Ayeti celilesinde:

"Kim nefsinin cimriliğinden korunursa ,işte onlar muratlarına erenlerin ta kendileridir".buyurmuşlardır.(1)

2-fakir ve acizlere yardım etmek ve onların yaralarını sarmak ve onlardan fakirlik elemini hafifletmek içindir.Bu sayede zengin ile fakir arasında sevgi ve muhabbet hakim olur.İnsan daima ihsanın kölesidir.
Şair: "İnsanlara iyilik yap kikalplerini köle edinesin.Uzun zamandır ihsan insanı köle yapmıştır "demiştir.

3-Nimete şükür içindir.Cenab-ı Allah'ın kulunun üzerinde bir çok nimetleri vardır.Beden ile yapılan ibadetler,beden nimetinin şükrü içindir.Mal ile yapılana ibadetler de mal nimetinin şükrü içindir. Şükrü eda edilen nimetin artacağını Cenabı Hak vadetmiştir.Peygamber (s.a.v.) Efendimiz Şöyle buyurmuşlardır:(Allah (c.c.)Davut (a.s.)'a şöyle buyurmuştur:

"Mal benim malım,fakirler benim ıyalim,zenginler de benim vekillerimdir.Benim vekillerime söyleki;Eğer benim malımı ıyalime güzel tevzi ederlerse onların mallarını çoğaltırım ve onları karar evi olan cennetime koyarım.

Ya Davut !vekillerime söyle,onlar benim rızamı kazansınlar.Eğer kazanırlarsa rızam onlarladır.Ne yazık şu kimseler için ki;Benim malımı ıyalimdden yani kullarımdan esirgerler.Onların mallarını noksanlaştıracağım ve onlara cehennemi mesken edeceğim."(abdullatif s.59)

4-Allah yolunda cihad edenleri takviye etmekle islamı yaymak ve i'la-i kelimetüllah (Allahın kelamını yüceltmek içindir.