MESANE ve AYAKTA İDRAR

Ayakta idrar yapmanın zararları nelerdir?
MESANE ve AYAKTA İDRAR
Ahmet TEKİN
İdrar kesesi denilen mesane, böbreklerde kandan süzülen idrarın toplandığı torba şeklindeki bir uzvumuzdur. Mesanenin arka kısmında, böbrekten idrarı getiren kanalların açıldığı bir çift deliğin haricinde, ön orta kısmında idrarın dışarı atıldığı, diğer bir delik vardır. Bu üç deliğin meydana getirdiği üçgen seklindeki saha, mesanenin arkaya ve aşağıya bakan yüzüdür. Bu yüz çoğunlukla gençlerde düz veya hafif çukur olup, yaşlandıkça çukurluk artar.
Mesane genişleyip daralabilen elastiki bir yapıya sahiptir. Esnekliğini kaybetmeyen normal mesane ortalama 350-500 ml. idrar alabilir. Mesane boş iken iç yüzüde bol miktarda kıvrıntılar bulunur. İdrarla dolup gerilince, iç yüzündeki örtü epitel hücreleri ile dışındaki bağ dokusu ve kas tabakası genişler.
Eğer mesane sık sık ve uzun süre idrarla dolu kalırsa, elastikiyeti ve tonusu (istirahatdaki gerginlik hali) zamanla azalır hatta kaybolabilir.
İdrar boşaltılmasında idrarın kendi ağırlığı rol oynadığı gibi mesane duvarının kasılma gücü, tonusu ve elastikiyeti önemli unsurlardandır.
Yaşlılıkta, tonus ve elastikiyetin azalması ayrıca ayakta bevletme neticesinde idrar boşaltımı zorlaşıp daha uzun sürmekte hem de mesanenin arka kısmında devamlı bir miktar idrar kalmaktadır. Bu idrar birikintisi ise çeşitli mirroorganizmaların çoğalmasına müsait bir zemin hazırlamaktadır. Halbuki idrar oturularak yapılırsa mesanenin daha iyi boşalması sağlanır, bu tür idrar birikintileri de azaltılır. Kalan idrar birikintisiyle sürekli temas hâlinde olan mesane içi hücrelerinde yıpranma ve dejenere olma diğer bölgelere nazaran çok daha fazladır. Sürekli tahribat ise ileri safhalarda ciddi neticeler doğurabilir..
Ayrıca idrar mesanede belli bir süre kaldığında, idrarın yapısında bulunan kalsiyum (Ca++), fosfat ve diğer bileşikler bir çökelek meydana getirerek mesane taşları oluşturabilirler. Eğer bu kalma süresi çok uzarsa ve iltihabı bir hadise mevcutsa çökelme daha da artar. Bu sebebten taş teşekkülüne meyilli şahıslara bol su içmesi tavsiye edilir. Böylece idrarın yoğunluğu azaltılır. Sık idrara çıkılarak da taş meydana gelmesi engellenir.
Normal idrar yollarında enfeksiyon amillerinin barınmasına idrar akımı mani olur. Fakat idrar atılmasında herhangi bir güçlük ve duraklama akımı engellediğinde böbrek kanalı (üreter) mesane ve bilhassa prostatta enfeksiyon amillerinin yerleşmesi kolaylaşır. Neticede muhtelif hastalıklar husule gelir.
Bu hastalıklardan biri olan akut (ani) prostat iltihabının tedavisinde ise gerekli antibiyotiklerin alınması yanında bilhassa oturarak idrar yapma tavsiye edilir.
Neticede, oturarak idrar yapma ve mesanenin dolmadan boşaltılması hastalıkların önlenmesinde ehemmiyet arzettiği gibi, hastalık hâlinde bol su içmekle idrarı seyreltmek ve idrar akımını arttırarak mikroorganizmaların çoğalmasını ve böylece hastalıkların meydana gelmesini engeller.
Ne gariptir ki dünyamızca asırlarca önce bilinen bir kısım yüksek hakikatlara neden sonra yeniden muttali oluyoruz.. ?