Adetliyken Vaktimizi Nasıl Değerlendirmeliyiz?

Adetliyken (hayız,regli ve aybaşı dönemlerinde)ibadet edemediğimiz için vaktimizi nasıl iyi değerlendirebiliriz ??
Adet halinde hanımlar farz veya nafile hiç bir namazı kılamaz.Oruç tutamaz ve kuranı kerim okuyamaz.Ancak bu durumda hanımlarda boş vakitlerini ibadetle değerlendirmeli,nasıl olsa farzlarla mükellef değilim deyip vakitlerini zayi etmemelidir.Bilakis bu dönemde hanımlar bu halde namaz ve abdestden uzak kaldıkları için süfliyatın tasallutundan kurtulmak için özellikle istiğfar ve salevat gibi dua ve zikirlerden uzak kalmamalıdır.

Adetli olmak kadının hiç bir ibadet ve dua okuyamayacağı anlamına gelmez.Adet döneminde hanımlar Kuranı kerimde geçmeyen her türlü duayı ve tesbihatı okuyabilir.

Namaz vakitlerinde eline tesbih alıp "Sübhanellah,Elhamdülillah,Allahü ekber diye tesbihat okuyabilir.

-Esteğfirullahel azıım "diyerek istiğfar okuaybilir.Hatta 100 defa okuyup istiğfar hatimleri yapabilir.Aynı şekilde büyük istiğfar duasını da okuaybilir.

-Salatı Nariye-Salatı Münciye-ve salatı fethiye gibi büyük salevatları dilediği kadar okuyabileceği gibi "Allahümme salli ala Muhammedin ve ala Ali Muhammed" gibi kısa salevatı şerifeler okuyabilir ve bu salevatların hatimlerini yapabilir.


-"La ilahe İllallah Muhammedün Rasülüllah" Kelimei tevhıt okuyup tevhıd hatimleri yapabilir.Ve yaptığı bütün hatimler ve dualardan aldığı sevabını gelmiş geçmiş bütün akraba ve ölmüşlerine hatta kendi ruhu makamına (ruhunun gideceği yere)hediye olarak bağışlayabilir.

-Başında besmele çekmeden ölmüşlerin arkasından fatiha okuyabilir.Ancak adetliyken besmele çekerek fatiha suresi okunmaz.

Malum olduğu üzere mübarek üçaylara bu gece girmiş bulunmaktayız.Bu kıymetli ve müstesna ayları ve bu aydaki kandil gecelerini boş geçirmemek özellikle adet döneminde hiç olmazsa bu dua ve istiğfarları okumaya gayret etmelidir.

Yukarıda zikrettiğimiz salevatların türkçe ve arapça okunuşlarını ve anlamlarını aşağıdaki adreslerimizden öğrenebilirsiniz.


http://www.islamkultur.com/sorularla-cevabi-288.html

http://www.islamkultur.com/sorularla-cevabi-286.html

http://www.islamkultur.com/sorularla-cevabi-287.html

http://www.islamkultur.com/sorularla-cevabi-457.html