Kurbanın Kazası Olur mu?

Bayram günlerinde kurban kesemeyen kimse sonra o kurbanı kaza niyetiyle kesebilir mi?veya kesmesi şart mıdır?ne yapmalıdır?Kaza kurbanına niyet ederek kurban kesilir mi?

Vacip olduğu halde bayram günlerinde kurban kesmeyenler daha sonra alıp kesselerde vacip yerine gelmez.Yani kaza kurbanı diye bir şey yoktur.ancak o kurbanın kıymetini veyahut kendisini tasadduk etmeleri icap eder.

Bir kimse kesmediği kurbanın kazasına niyet ederek kurban kesmiş olsa kaza olmayıp nafile olur. Kesmemiş olduğu kurbanın kazası için orta kıymette bir koyun veya kıymeti tasaddük edilir.
(Fetavil hindiye c.5 s.305).

Bir kimse kurban kesme niyeti ile bir koyun alıp bayram günleri geçtiği halde kesememiş olsa zengin olsun fakir olsun eğer “Benim üzerime şu koyunu kurban etmek vardır” demek suretiyle kendisine vacip yapmış ise veya böyle demese bile fakir olduğu halde kurban etmek niyetiyle bir koyun almışsa o koyunu diri olarak tasaddük eder. Eğer zengin olup kendisine muayyen bir koyunu kesmeyi vacip yapmamışsa ister kurban için koyun almış olsun ister almamış olsun dilerse orta değerde bir koyun alıp diri olarak tasaddük eder. Dilerse kıymetini tasaddük eder. (Fetavil hindiye c.5 s.296)