İş Elbisesi İle Namaz Kılınır mı?

Fabrika gibi yerlerde çalışıp kıyafet değiştirme imkanı olmayan kimseler iş elbisesi ile namaz kılabilir mi?İş elbisesi ile kılınan namazın hükmü nedir?
Görülen veya bilinen bir necaset olmadığı müddetçe iş elbisesi ile kılınan namaz geçerli olur.İslam dini manevi temizliğe önem verdiği gibi maddi temizliğe de önem verir. Hele Allah’ın huzuruna çıkmak demek olan namaz ibadeti söz konusu olunca temizliğin önemi daha da artar.
Nitekim cünüplük ve abdestsizlik gibi manevi kirlerden; yine, beden ve elbisenin “necaset” diye anılan maddi pisliklerden uzak olması namazın geçerliliği için şart kılınmıştır. Necaset bulaşmamış fakat kirli olan elbise ile kılınan namaz geçerli olur.
Ancak zorunlu olmadıkça kirli, paslı ve yağlı bir iş elbisei ile namaz kılmak mekruhtur. Yaptıkları iş gereği giysileri yağlı ve kirli olanlar, mümkün mertebe kıyafet değiştirerek namaz kılmaya çalışmalıdırlar. Bir ayettte: “Ey Ademoğulları! Her mescitte ziynetinizi takının (güzel ve temiz giyinin. )” (A’raf, 7/31) buyrulmuştur.

Hz. Ömer (r.a.) kirli ve buruşuk bir elbise ile namaz kılmakta olan bir şahsa, “Söyle bakayım, seni bu elbise ile halktan bazı kimselerin huzuruna göndersem gider misin? “ diye sormuş; “Hayır” cevabını alınca da; “Allah Teala; kendisi için temiz ve güzel görünümlü olmaya daha fazla hak sahibidir” (Tahtavi, Haşiye ala Meraki’l-felah, I, 359) demiştir.