Cuma Namazını Terketmenin Cezası

Cuma namazını üç kere üstüste terkedenin cezası nedir?
Cuma namazını özürsüz olarak terkeden kimse günahkar olur.Güneşin doğduğu en hayırlı gün,Cuma günüdür. Allah(c.c) katında bu gün Yevmül-meziddir, yine Cuma günü,Cennet halkının Allah'a nazar edecekleri gündür.
Cuma günü, günlerin efendisi ve en büyüğüdür. Cuma günü, Cenabı hak (c.c) katında Kurban ve Ramazan Bayramından daha hayırlıdır,ölüler o gün kabir azabından emin olurlar. Cuma ve Ramazan'da Kabir azabı kalkar, Cuma günü ve Namazı ile alakalı bir çok Hadisi Şerifler vardır.

" Cuma günü her caminin kapısında yetmiş Melek oturur. İnsanların en son şahsa varasıya kadar isimlerini yazarlar, İmam minbere çıktığı zaman,en son gelen şahıs kimseye eziyet vermeden otururda hayırdan başka birşey söylemez ise onun için Cennet ehlinin en az hissesi verilir."
"İki Cuma arasına işlediği günahlar affolunur "1). (H.S.)

" Cuma günü,Cuma vakti geldiğinde Cebrail Beytül-Mamurun minaresine çıkar, ezan okur. İsrafil Minbere çıkar hutbe okur. Mikail imam olup meleklere cuma namazı kıldırır,arkasına her bireri şöyle dua ederler, cebrail (a.s) yarabbi okuduğum bu ezanda bana hasıl olan sevabı yeryüzündeki bütün müezzinlere hibe ettim der. İsrafil Yarabbi bütün hatiblere der, Mikail ise Yarabbi bütün imamlara hediye ettim der. Melekler ise Yarabbi bide cematle kıldığımız namazdan hasıl olan sevabı bütün yeryüzündeki cemaata hibe ettik derler. Bunun üzerine Cenab-ı hakta: Kullarım birbirlerine ikramda bulundular, Ey Meleklerim! sizi şahit kılarım ki, ben o kullarımı Cuma namazı kılanları affettim."(2).

Başka bir Hadisi şerifte ise Resulü Ekrem (a.s.) buyuruyorki; Cenab-ı Hak Cuma günü altıyüzbin cehennemlik kişi azad eder,.

Cumayı özürsüz terkeden kişinin cezası ise:

Peygamber Efendimiz(a.s.) Hadisi şeriflerinde buyurdular ki; Kim Cuma'yı zaruretsiz üç kere terk ederse Allah onun kalbini mühürler(3).

"Kim benim sağlığımda veya vefatımdan sonra adaletli veya adaletsiz bir idareci zamanında özürsüz Cuma'yı terk ederse Cenabı Hak (c.c) onu mübarek kılmasın iki yakasını bir araya getirmesin."

"Biliniz ki onun Haccı ve Orucuda yoktur. Ancak tövbe edenin tövbesini Cenabı Hak (c.c) kabul eder(4).
Hiç bir şeri mazereti yok iken üç cuma namazını terk eden kimsenin adı münafıklar defterine yazılır" (5) .

Kur'an-ı Kerim den Cuma ile alakalı Cuma suresi 9.ayetinin manasına bakabiliriz, görülüyorki Cuma'yı terk etmek caiz değildir, ancak ve ancak mazuret olursa terk edile bilinir.Cuma günü haftanın bayramıdır, manevi temizliğimizdir, kim ne kadar saygı gösterir hürmet ederse o kadar ecrini alır.
" Hangi kul Cuma günü yıkanır, iyi elbisesini giyer, iyi koku sürünür ondan sonra camiye gelirde kimseye eziyet vermeden, Namazını kılarsa ve İmam Hutbedeyken hiç konuşmaz ise iki Cuma arasındaki günahları Affedilir"(6).
KAYNAKLAR:
1,3)Hakim, 2,4)Abdüllatif, 5)Teberani, 6)Buhari