Boşama Hakkının Erkeğe Verilmesinin Nedenleri

Evlilikte boşama hakkının erkeğe verilmesinin 3 nedeni
Çiftler arasında nikah esnasında kadına verilmediyse boşama hakkı erkeğindir.Boşama hakkının erkeğe verilmesinin önemli nedenlerinden birkaçı:
1-Selahiyet iki tarafa da verilse yuvanın dağılması imkan ve ihtimali, iki misline çıkar.

2-Boşama selahiyeti(sadece) hakime verilse aile sırları açığa çıkacak, haklı-haksız karşılıklı ithamlar yapılacak, taraf ailelerin arası daha fazla açılacak, boşananların yeniden eş bulmaları ve yuva kurmaları da güçleşecektir.

3-Boşadığı eşin belli bir müddet nafakasını koca temin edeceği gibi, yeniden evlenmek için gerekli masrafı da yine erkek yapacaktır. Bu durum, koca için mali bir müeyyide teşkil etmekte ve onu, boşamaya karar vermeden önce yeterince tartıp düşünmeye mecbur etmektedir. İslamda boşama hakkı yalnızca erkeğe tanınmış da kadın bu haktan tamamen mahrum edilmiş değildir.Kadın da evlenirken boşama hakkını üzerine almışsa erkek gibi o da boşayabilıir.Ayrıca kadın meşru mazeretleri varsa, mahkemeye de başvurup kendisini ayırmasını hakimden isteyebilr de.İslamda bu yol da kapalı tutulmamıştır.Şartları oluşunca bunların hepsini de hanımın uygulamaya koyması mümkündür.Yani kadına bu hakları da İslam getirmiştir. Boşama imkanı, hem erkeğe, hem kadına, hem de mahkemeye tanınmıştır.Bununla beraber kadının boşama hakkını beyinden alması hiçbir zaman tavsiye edilmemiştir.Aile içi olaylardan sık etkilenen hanımın bu hakkını hemen kullanarak yuvanın yıkımında acele edeceğinden endişe edilmiştir..