Bal Arılarından Öğrenilecek 7 Ders

Bal arılarının bize öğrettiği 7 ders nelerdir?Bal arısın hayatını inceleyip çıkarılacak 7 ders
Balarıları büyüleyicidir ve bizim bu küçücük böcekten öğrenebileceklerimiz şaşırtıcıdır! Aslında, Kuran’da bütün bir Nahl(Arı) suresi var, Allah (cc) buyuruyor ki:

Bismillahirrahmanirrahim

Rabbin bal arısına: Dağlardan, ağaçlardan ve insanların yaptıkları çardaklardan kendine evler (kovanlar) edin. Sonra meyvelerin her birinden ye ve Rabbinin sana kolaylaştırdığı yaylım yollarına gir, diye ilham etti. Onların karınlarından renkleri çeşitli bir şerbet (bal) çıkar ki, onda insanlar için şifa vardır. Elbette bunda düşünen bir kavim için büyük bir ibret vardır. (Nahl, 68-69)

1.Ders: Balarıları bize düşünmeyi ve bilgiyi elde etmeyi aşılar

Hep arıların nasıl bal yaptığını merak etmişimdir. Bir kaç araştırmadan sonra, balı,yiyeceklerini, yapmaya çiçekleri ziyaret etmekle başladığını öğrendim. Çiçeklerden nektar denilen bir şeker suyunu dilleriyle dışarı emerek topluyorlar. ‘Bal midelerinde’ depoluyorlar, aynı daha önce bahsedilen surede Allah’ın belirttiği gibi. Nektarın kaynağına bağlı olarak balın rengi ve tadı farklılık gösteriyor.

Pratik İpucu

Bu surenin değerini gerçekten bilebilmek için, interneti açın ve arıların bal yapması hakkında bir video izleyin. Bu Kuran’ın yalnızca Allah tarafından gönderildiğini izah ederken diğerleriyle paylaşabileceğiniz gerçek hayattan bir örnek. Ailenizde çocuklar varsa, onlarla beraber izleyin suredeki dersleri ve hikmeti anlamalarıına yardımcı olun.

2.Ders: Balarıları birlikte çalışmayı aşılar

Tam dolduklarında, kovana koymak için geri gelirler. Orada, nektarı ağızlarından onu çiğneyen işçi arılara verirler. Yavaş yavaş bala dönüşene kadar, bir arıdan diğerine geçmeye devam eder. Sonra mumdan küçük kavanozlara benzeyen petek hücrelerinde balı depolarlar. Bal hala biraz ıslaktır, bu yüzden kuruyup yapışkan hale gelene kadar kanatlarıyla havalandırırlar. Hazır olduğunda, hücreyi temiz tutmak için mumdan bir kapakla kapatırlar. Başarılarının arkasında takım çalışması gizli.

Bir takımın parçası olmak bizim hepimizi özel hissettirir ve ailemiz katıldığımız ilk takımdır. Baba, anne veya çocuk olmamız fark etmez, ailemizin başarısına katkıda bulunabiliriz. Ayrıca bu bize tevazuyu da öğretir. Mütevazı bir balarısının hedefi bal üretiminde rolunu oynamakken, bir Müslüman ailesinin esas hedefi Allah’ın rızasını kazanmak ve Cennete ulaşmaktır. Tıpkı küçük bir arı gibi, ailemizdeki bireysel rolümüz çok önemlidir; eğer anne çocuklarının laptopla saatlerce oynamasına izin verirse veya baba zamanın çoğunu çocuklarıyla harcamak yerine spor salonlarında harcamayı seçerse, ailedeki herkes zarar görür, çünkü ana rol oynanmamıştır.

Pratik İpucu

Ailenize karşı tutumunuzu düşünün. Sadece sizin cevaplayabileceğiniz bir soru: Takımımın başarısına nasıl katkıda bulunabilirim?

3.Ders: Balarıları bize Allah'a itaat yoluyla gelişmeyi öğretir

Arıların balı üretip yerine koyma konusundaki gayreti beni şaşırttı. Ancak, beni daha çok büyüleyen şey Allah’ın(cc) balarılarına ilham vermesi oldu! Allah(cc) arılara dağları, ağaçları ve insanların inşa ettikleri kovanları ev edinmelerini emrediyor. Bu emrin direkt bir sonucu olarak, arı çiftliklerine sahip olabiliyor, hasatını toplayabiliyor ve balın tadını çıkarabiliyoruz. Aslında, Allah(cc) arıları bizim hizmetimizle görevlendirdi! SubhanAllah!

Ben arıların basit ama son derece üretime dayalı sürdürdükleri hayatı imreniyorum: onlar son derece organize olmuş,odaklanmış ve takım olarak şaşırtıcı sonuçlar üretiyorlar,bunların tamamı Allah’ın emrine itaat sayesinde!

Pratik İpucu

Hayatımızdaki iffetsiz müzikleri dinleme, bayağı TV programlarını izleme ve İslami olmayan sosyalleşme gibi kötü alışkanlıkları azaltarak, Allah’a itaatin hakim olduğu üretici ve anlamlı bir hayat yaşamaya gayret edelim. Onların yerine Kuran okumak, faydalı videolar izlemek, iyi insanlarla beraber olmak ya da ailemizle parka gitmek ve Allah’ın büyüleyici evrenini tefekkür etmek gibi daha iyi alışkanlıkları koyalım hayatımıza.

4.Ders: Balarıları bize saf rızkı aramayı öğretir

Arılar yalnızca diğer arıların yemediği temiz ve taze çiçeklerden yer. Bu yüzden, gıdaları(rızık) saf bir kaynaktandır.

Rızık konusunda, İmam Malik’in şöyle dediği bildirilir:

“Hükmü tamamlanmadan kimse ölmez, bu yüzden arayışında uygun davran”(Muvatta/İmam Malik-Ferman)

Rızkımız Allah(cc) tarafından garanti altındadır. Onu nasıl elde edeceğimiz bize kalmış.

Günümüzde, rızkımız haram yoldan elde etmek bazen helalinden daha kolay olabiliyor. ‘Helal’ restaurantınızdaki alkol servisi size daha fazla para kazandırabilir. Faiz tabanlı ipotek malları satın almak ve kiralamak oldukça kazançlı görünüyor. (!)

Kendimizi daha iyi hissetmek için mazeretler sunabiliriz, örneğin : “Zorunluluktan yapıyorum” ya da “Çocuklarımın geleceği için yapıyorum”, fakat çıkaracağımız şudur ki; haram kazançlarla nimetlere nail olamazsınız ve dualarınız kabul görmez.

Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyuruyor ki:

“Ey insanlar! Allah Teâlâ hazretleri tayyibtir (temizdir), tayyibten başka bir şey kabul etmez. Allah’ın mü’minlere emrettiği şeyler, Peygamberine emretmiş olduklarının aynısıdır. Nitekim Allah Teâlâ hazretleri: “Ey Peygamberler, Temiz/helal şeylerden yiyin, salih amel işleyin. Çünkü ben yaptıklarınızı hakkıyla bilenim” (Mü’minûn Suresi 51) buyurmuş;

Mü’minlere de: “Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların temiz/helal olanlarından yiyin” (Bakara 172) diye emirde bulunmuştur. Sonra Seferi uzatıp, saçı başı dağınık, toz-toprak içinde kalan ve elini semâya kaldırıp: “Ey Rabbim, ey Rabbim” diye dua eden bir yolcuyu zikredip, dedi ki: “Bu yolcunun yediği haram, içtiği haram, giydiği haramdır ve haramla beslenmektedir. Peki, böyle bir kimsenin duasına nasıl icabet edilir? (Müslim, Zekat 65, (1015); Tirmizi, Tefsir, Bakara (2992)

Pratik İpucu

Maddi durumunuzu incelemek için zaman ayırın ve peşinde olduğunuz rızkın, yalnızca yediğiniz değil aynı zamanda yaptığınız işin, saf ve temiz olduğundan emin ol.

5.Ders:Balarıları bize verimi öğretir

Birini tanımlarken ‘arı gibi çalışkan’ dendiğini duyarız. Bu açıklama arıların hayatını özetler: Onlar son derece verimlidirler. Geniş bir arı kovanı 60,000 arıya ev sahipliği yapar ve toplamda 55,000 mil kat edebilir ve yeteri nektar toplayıp bir kaç kilo bal yapabilmek için iki milyon çiçek ziyaret edebilirler.

Balarılarından ilham alalım ve ne yaparsak yapalım en iyi sonuçlara ulaşmak için sadece zorlu değil aynı zamanda verimli çalışalım.

Pratik İpucu

Verimliliğinizi arttırmanın basit bir yolu uyku modelini değiştirmektir. Kademeli olarak uykuya gitme saatinizi daha erkene alın ve 30 dakikaya kadar daha erken kalkın. Gece geç saatte, algılarımız açık değildir, ancak sabahleyin , vücudumuz ve beynimiz çok daha fazla uyanıktır. Aslında, Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem özellikle sabah saatlerinde bereket duası etmiştir:

“Allah’ım! Ümmetime sabah vaktini bereketli kıl.” (İbn Mace)


6.Ders: Balarıları ilişkilerimiz için anahtar bir tavsiye sağlar

Hiç bir arıdan ilişkileriniz için ipucu alabileceğiniz aklınıza gelmiş miydi? Güzel, tekrar düşünün! Arıların bitkilerle hayret verici bir simbiyotik bağı vardı; ne bencil ne de aç gözlüdürler. Nektar toplama sürecinde,bir arı çiçeğe çok daha fazlasını verir: Polen tanelerini bir çiçekten diğerine taşır, dolayısıyla döllenmenin temeli çiçeğin tozlaşmasında ve üremesinde görev alır.

İlişkilerimizde, denemeli ve daha fazlasını vermeliyiz, tıpkı balarılarının yaptığı gibi. Sevgi, dikkat ve zamanımızda cömert olmak her zaman iyidir. Buna ek olarak, arılar nektarı emerken, çiçeğin yapraklarına zarar vermezler.

Pratik İpucu

Ebeveynlerimiz, eşlerimiz ve çocuklarımız da kibar ve düşünceli davranışlara layıktırlar. Haftada bir, anneniz için yemek hazırlamak, hanımızın dinlenmesi için ev işlerine bir hizmetli tutmak veya oğlunuzla futbol oynamak gibi ekstra özel bir şeyler yapacağınız birini seçin. Düşünceli ve cömert olmanın fırsatları sonsuzdur!

7.Ders. Balarıları bize içinde olduğumuz toplumu önemsemeyi öğretir

Arılar her arının bulunduğu ortamda bir rol oynadığı iyi organize olmuş kovanlarda beraber yaşarlar. İşçi arılar kovanın ısısını korumak ve temiz tutmak ile görevliyken kraliçe arının görevi yumurtlamaktır. Bazı arılar diğerlerinin nektar toplamaya gittiği sıralarda kovanı davetsiz misafirlerden korurlar. Arı kovanına geri döndüğünde, Allah(cc) diğer arılara çiçeklerin koordinatlarını bildirmek için küçük bir dans(arı dansı) öğretti bu sayede onlar gidip toplayabiliyorlar. Bir arı asla tek başına hayatta kalamaz ya da balını üretemez; dost arılarla iş birliği içinde olmak zorundadır.