İçki satan Marketlerden Alış-Veriş Yapmak Harammdı dır?

Alkollü içecekler sattığı bilinen market ,bakkal ve alışveriş merkezlerinden alışveriş yapılır mı?Haram satan alışveriş merkezlerinden alınan gidalar harammı dır?
İçki ve benzeri haram ürünlerin satıldığı market ve benzeri yerlerdeki içki gibi haram olan gıdaların dışındaki ürünler temizdir.Ancak islami ölçüler çerçevesinde yediklermizi ve içtiklerimizi helalinden temin ettiğimiz gibi alışverişlerimizi de haram satmayan yerlerden temin etmemiz gerekir.

Örneğin aynı mesafede veya biraz daha uzakta alkol satılmayan market varken alkol satan marketten alışveriş yapmak Müslüman için doğru olmaz.Alışveriş ancak başka altarnatif bir market olmadığında mübah olur.
Alkollü içecekler satan yerlerden zaruret halinde gıda ve benzeri şeyler zaruret halinde alınabilir.Bunları yemek yada almak haramdır diyemeyiz. Ancak islam haramlardan men ettiği gibi şüpheli şeylerden de kaçınmayı emretmiştir.İhtiyaçlarımızı imkan nisbetinde içki bulundurmayan yerlerden temin etmeli, alış-verişimizi oralardan yapmaya çalışmalıyız.

Hatta ölçü, sadece alkollü içkiler olmamalı, işletmelerin genel tutum ve davranışları, İslâm’a ve Müslümanlara yaklaşımı da gözardı edilmemeli… Bu durumlar mutlaka dikkatten uzak tutulmamalıdır.

Ancak zaruri durumlarda oralardan da alışveriş yapılabilir. İçki haricindeki helal olan şeyleri almamızda bir mahzur olmaz. Onlara haram veya mekruh diyemeyiz.

Fakat yaptığımız bu alışverişte içki satan kişiye ve müesseseye maddi yönden destek olunduğu için olabildiğince böyle yerlerden alışverişten kaçınmak lazımdır. Bununla birlikte oturduğu yerde içkisiz bakkal-market bulunmayan veya yolculuk esnasında zarurî ihtiyacı olan bir Müslüman, böyle yerlerden alışveriş yapabilir, bunda da bir sakınca olmaz.