Gelatin (Jelatin) İçeren Gıdaları yiyebilir miyiz?

Günümüzde bir çok gıda ürünlerinde kullanılan Jelatin maddesi harammı dır?Katkı maddesi olarak Jelatin içeren gıdaları tüketmek caiz midir?
Haram olduğu veya haram katkısı bulunduğu bilinen gıdaları hiç bir şekilde tüketmek caiz değildir.Gıda içerisindeki jelatinin sığır ve balık gibi helal bir hayvandan yapıldığı biliniyor ise yemenin sakıncası yoktur.Ancak hınzırdan elde edilen jelatinmaddesinin bulunduğu gıdaları yemek caiz değildir.Ürün üzerinde dtaylı açıklama olmayıp sadece gelatin içerdiği yazıyorsa bundanda sakınmak yerinde olur.Zira Müslüman haramdan sakındığı gibi şüpheli şeylerden de sakınmalıdır.
Gelatin, sığır, domuz, balık gibi omurgalıların Kollageninden elde edilen bir protein ürünüdür. Başlıca hammadde olarak bugün domuz derileri ile sığır kemik ve derileri kullanılmaktadır. Gıdalarda aha çok domuz kökenliler kullanılmaktadır.

Gelatin, ürünlerde jelleştirme, koyulaştırma maddesi olarak kullanılır. Pekçok pastacılık ürünlerinde, yoğurtta, dondurmacılıkta, meyve sularında kullanıldığı gibi ilaç yapımında, kapsül, film tablet yapımında, kozmetik ürünlerinde, fotoğrafçılıkta ve karbonlu kağıt yapımında da kullanılmaktadır.

Ürünün etiketi üzerinde kökeni hakkında hiçbir açıklama olmaksızın gelatin kelimesini görürseniz, genellikle domuz yada sığır kemik ve derilerinden yapıldığı kabul edilmeli ve böylece ondan sakınmalıdır.

Eğer, İslâmi usulle kesilmiş sığırın kemik ve derilerinden üretilmişse o zaman gelatin Helâl olur. Böylece etikette de Helâl gelatin olduğu belirtilmelidir.

Türkiye'deki müslümanların en büyük zorluğu bu gelatinli ürünlerdir. Üretici ve ithalatçı emin kimseler olmadığı taktirde, haram gelatin her an ürünlerde karşımıza çıkabilmektedir. Müslüman tüketiciler, üreticileri, ithalatçıları ve denetim yapan kamu kurumlarını ciddi bir şekilde ikâz etmek zorundadırlar.