Erkek Karısının Maaşını Elinden Alabilir mi?

Erkek çalışan karısının maaşını alıp kendisi tasarruf edebilir mi?Erkek kadının malını dilediği gibi harcama hakkına sahip midir?
Allah (cc) Kur’an-ı Kerim’de “Erkeklere kazandıklarından bir pay vardır; kadınlara da kazandıklarından bir pay vardır. Allah’ın lütfundan nasibinizi isteyin.” (Nisa, 32) buyuruyor.
Dolayısıyla ikisinin de çalışması ve kazanması caiz görülüyor. Bununla beraber, İslam’da kadının çalışması erkek gibi bir mecburiyet arz etmiyor. Şayet kadın çalışacaksa uygun, helâl şartların karşılanması ve eşinin rızası gerekiyor.
Fakat günümüzde ihtiyaçları karşılanmayan kadın, kocasının rızası dışında da çalışabiliyor. Evliliğin ‘müşterek hayat’ olduğunu düşündüğümüzde, kadının da kazandığı parayla evin geçimine katkıda bulunması makul görünüyor. Ancak erkeğin bunu bir mecburiyet olarak görmesi doğru değildir.

kadın eşinin onun parasını ve malını dilediği gibi yönetmesine ve harcamasına izin veriyorsa mesele yok .ancak kadının rızası olmadan erkeğin onun elinden alması caiz değildir.

Fakat hanımlarında evin bütün geçimini sırtına alan kocasına karşı evin geçimine katkıda bulunmasını bir vefa borcu olduğuda unutulmamalıdır. Ancak bununla birlikte ailenin ihtiyacını karşılama mükellefiyeti erkeğe ait olduğundan, beylerin hanımının maaş kartını kendi tasarrufuna alması gibi bir hakkı yoktur.