Kur'an Okumak Karşılığında alınan Para Helal Midir?

Para veya benzeri bir ücret mükabili kuran okumak caiz midir?parayla hatim ve cüz okumak günah mıdır?
Kur'anı kerimi para veya benzeri bir ücret mükabilinde okumak caiz değildir.Alınan para da helal olmaz.Kur’an-ı Kerim okumak bir ibadettir. İbadet, dünyevi bir menfaat için değil, sadece Allah rızası için yapılır. Bu sebeple, Kur’an-ı Kerim’in para karşılığında okunması ve okunan Kur’an karşılığında para verilmesi dinen caiz değildir. Böyle bir okumadan dolayı sevap da yoktur (Mevsıli, el-İhtiyar, II, 142, İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, IX, 76-77).
Bu sebeple bir kimsenin geçmişlerinin ruhuna bağışlamak üzere ücretle Kur’an-ı Kerim okutması, hatim indirtmesi yerine, bizzat kendisinin bildiği sureleri okuması doğru olur.
Ancak pazarlık yapılmadan ve paradan söz edilmeden, Allah rızası için Kur’an okumuş veya hatim indirmiş olan bir kimseye hediye olarak münasip bir teberruda bulunmakta dinen sakınca yoktur. Ancak bir yörede okunan Kur’an-ı Kerim için para verilmesi örf haline gelmiş ve her iki taraf da bu durumu biliyorsa, verilen para hediye değil ücrettir. Bu nedenle bu parayı almak helal olmaz.