Kürtaj Olduktan Sonra Oruç Tutabilir miyim?

Kurtaj oldum ve akinti seklinde lekeler geliyor cocugun hicbir organi belirmemisti cok kucuktu doktor organ tespiti yapmamisti ilk bir kalp atisini dinledik ve sonrasinda gelismemis 6 haftada kalmis bu yuzden kurtaj oldum ben neyapmaliyim oruc tutabilirmiyim namaz kilabilirmiyim
Kurtaj olduktan sonra gelen kanamanın ne olduğu düşen çocuğun azalarının belli olup olmamasına göre şöyle belirlenir:

-Eğer çocuğun azaları belli olmuş ise gelen kan lohusalık kanıdır.en azı için belirli bir süre yoktur.En çok kırk gün gelir.Mesela;Kürtajdan sonra 3 gün kanama oldu ve kesildi.Kadın guslünü alır ibadetine başlar .onun lohusalık kanaması 3 gün sürmüştür.(eğer 40 gün içinde yıkandıktan sonra tekrar kan görürse örneğin 3 gün geldi bitti sonra 15. gün tekrar kanama başladı. 40 güne kadar gelen kanama kesik kesik de olsa lohusalık kanıdır.Geldiği an ibadeti bırakır.Bittiği an yıkanır ibadete başlar)40 gün sonunda devam ederse özürdür.

-Eğer çocuğun azaları belli olmamış ise Gelen kan lohusalık kanı değildir.Buradada dikkat edilecek husus en son adet günlerinin zamanı.Hamilelikten önceki en son adetiyle kürtaj sonrası gelen kanama arasında temizlik günleri tamamlanmışsa (eskiden 2 adet arası kaç gün temiz kalıyorsa ona göre hükmedilir)Gelen kanama hayız kanıdır. Burada da eskiden kanaması kaç gün oluyorsa ona göre hareket edilir(hamilelik öncesi en son adeti 8 günse 8 gün adetten sayılır.)En fazla 10 gün adet olabilir.10 günü aşan kanamalar istihaza yani özür kanamasıdır.Guslünü alır ibadetine devam edebilir.


-Eğer en son adetiyle kürtaj arasında temizlik günleri dolmamışsa(e az temizlik günü sınırı 15 gündür) gelen kanama özürdür.Adet günlerine gelinceye kadar özür sayılır Adet günü gelince (mesela 21. gün adet olmuş en son )o günden itibaren en son adeti kaç günse o kadar gün adet sayılır.Adet günlerini tamamladığı halde (en son 8 gün adet olmuştu)Kanama hala devam ederse yıkanır ve ibadetine devam eder.Gelen kanama özür sayılır.

İbadetten kasıt namaz, oruç, K.Kerime dokunmak ve okumak vb. ibadetlerin hepsini kapsar.