TV yada İnternetten Hatim Olur mu?

Televizyondan mukabele takip ediyorum.Okuyanın hızına yetişemediğim için sadece dinliyorum.Ramazanda hatim yapmış olur muyum?
Hatm ve hıtâm sözlükte “örtmek, mühürlemek, bir şeyi tamamlayıp sonuna ulaşmak” gibi mânalara gelir. Kur’ân-ı Kerîm’i başından sonuna kadar yüzünden veya ezbere okuyarak bitirmek demektir.

Burada hatim yapmak kastıyla Kur'an-ı Kerim okuyanın, sessiz de okusa dudaklarının kıpırdaması lazımdır.Namazda olduğu gibi.Çünkü kıraat o şekilde tahakkuk etmiş olur.Dolayısıyla tv den mukabele dinleyerek hatim olmaz lakin mukabele sevabını elbette alır.Bilindiği üzere Kur'an-ı Kerimi dinlemek farz iken okumak sünnettir.

Dinleyerek dinleyenin şahsi hatmi olmaz. kıraat yani okumak şarttır.Mukabele okuyuşlarında münavebeli yani dönüşümlü olarak cüzler okunur.10 sayfa bir hoca 5 sayfa başka bir hoca gibi.Bu şekilde hatim tamamlanabilir.Zira Peygamber efendimiz (s.a.v.) Cebrail (a.s) ile bu şekilde Kur'anı Kerimi okumuşlardır.
Bu hatim tek hatimdir.O mescidde 30 kişi varsa hepsi için ayrı ayrı hatim olmamıştır.Ortak bir hatim okunmuştur ve orada bulunan (okuyan ,takip eden , sadece dinleyen)herkez bu hatmin sevabına ortaktır.