İSLAMDA EMİŞME (SÜT) HARAMLIĞI

İslama göre süt emmenin hükmü nedir?Süt emmeden dolayı meydana gelen haramlık nedir?İslamda süt haramlığı nedir?
İslamda rahim yakınlığı ile yani nesep itibarıyla birbirine haram olan kimseler,süt emme sebebiylede birbirine haram olurlar Peygamber (s.a.v.) Efendimiz : "Süt nesebin haram kıldığını haram kılar".(müslim c.4 s.162)buyurmuşlardır.

Emme ve emzirmeden meydana gelen haramlık,aynen soy itibarıyla olan haramlık gibidir.Nisa suresinin 23.Ayetiyle yasaklanan ve soy itibarıyla kendileriyle evlenmeleri haram olan yedi sınıf kadının yerine ,süt itibarıyla karşılığı olan kadınları koyarak ,emişme ile kimlerin haram olduğunu anlamak mümkündür.:Şöyle ki:Süt Anneler ve süt Neneler,süt kızlar ve süt kızların evladı,süt kızkardeşler,süt halalar,süt teyzeler,süt biraderin kızı,ve süt hemşiresinin (kızkardeş)kızı.

Süt haramlığı soy haramlığı ile kıyaslandığı zaman ,esasta aynı olmakla beraber,teferruatta bazı istisnalar görülebilir.Ancak biz bu mevzuyu ana hatlarıyla ele alırsak:

Dokuz yaşında veya daha fazla yaşta bulunan bir kadının sütü,belirli bir vakit içerisinde bir çocuğun midesine gitmekle süt haramlığı meydana gelir.Kadın,ister bakire ister sinni iyasa (yaş itibarıyla ergenliğe)ulaşmış olsun ;emen çocuk,kadın hayatta iken veya öldükten sonra emmiş bulunsun,haramlık hükmünde bir fark yoktur.Süt,çocuğun ister ağzından ister burnundan midesine gitmiş veya biberonla verilmiş olsun,onunla evlenme haramlığı meydana gelir.

Hanefi Mezhebine göre sütün az veya çok emilmiş olmasında,haramlığın meydana gelmesi hususunda fark yoktur.Sadece sütün çocuğun midesine ulaştığının bilinmesi yeterlidir.

Çocuğun emme müddeti,imamı Azam hazretlerine göre,iki buçuk sene;İmameyne ve İmamı Züfere göre iki yıldır.ancak fetva imameynin görüşüne ictihadına göredir.
Bu müddet geçtikten sonra mideye gidecek süt ile emişme haramlığı meydana gelmez.Bu sebeple 4-5 yaşındaki bir çocuk ,herhangi bir kadının sütünü emecek olsun veya bir erkek karısının sütünü içse bununla haramlık meydana gelmez.

İki çocuğun bir zamanda veya farklı zamanlarda emdikleri süt,bir erkekle bir kadından olursa,bu çocuklar,ana-baba bir süt kardeş olurlar.Fakat bir erkekten olmayıp ta birinin emdiği süt,birinci kocadan diğerinin emdiği süt başka kocadan hasıl olursa,bu çocuklar ana bir süt kardeş olurlar.Şayet bir adamın iki karısı olup,çocukların herbiri bir kadını emecek olsalar bunlar baba bir süt kardeşi olurlar.

Rada'da hurmeti musahara da sabit olur.Mesela bir kimse süt oğlunun veya süt babasının boşadığı kadını alamaz.Bir kadında süt kızının kocasıyla evlenemez.Bir erkek,süt kızına şehvetle dokunacak olsa,karısı kendisine haram olur.

Peygamber (s.a.v.)Efendimiz 'e amcası hamza (r.a.)nın kızını nikahlaması için teşvikte bulunulmuştu.bunun üzerine şöyle buyurdular:" O ,bana helal olmaz.Zira o,Süt kardeşimin kızıdır.Rahim (yakınlığından )den dolayı haram olan,(kimse) sütten dolayı da haram olur."(et-tac ,c.2.s.264)

Emişmenin hükmü;Nikahın haram olması ancak bakmanın helal olmasıdır.Bu sebeple arasında emişme bulunan kimseler,birbirine namahrem olurlar.Bir fenalık ve fitne ihtimali yoksa,birbirlerine bakabilirler.

Süt ile meydana gelen yakınlıkta nafaka ve miras gibi şeri hükümler meydana gelmez.Yani süt akrabaları birbirine varis olamadıkları gibi birinin nafakası diğeri üzerine borç olmaz.