İSLAMDA KAPORA HELAL MİDİR?

İslamda kaporanın hükmü nedir?Kapora harammıdır?Kapora almak caiz midir?Kapora helalmidir?islama göre hangi şartlarda kapora iade edilir?
islam hukukunda kapora almak ve vermek caizdir. Kaparo, alım satım muamelesinde müşteri,parayı peşin vermediği zaman malın satılmış olduğu kesinleşsin diye verilen bir miktar paradır.Yani bir nevi ön ödemedir. Mal tesliminden sonra taraflar karşılıklı anlaşarak ve mecburen cayılma olduğu taktirde alınan kaporanın iadesi gerekir.Zira karşılığında herhangi bir mal alımı olmadığından bu para (kapora)haram olur.

İslam hukukuna göre alıcı ile "aldım sattım"dedikleri zaman akit (sözleşme)tamamlanmış olur.Sebebsiz yere ne alanın ne de satanın tek taraflı cayması caiz olmaz.Ancak satış esnasında söylenmeyen bir kusur olursaveya görmeden alırsaveya üç gün içinde cayabiliriz şartı koyulmuş ise,o zaman caymak caiz olur.Eğer iki taraf anlaşarak cayarsa,caiz olup buna ikale denir.

Müşteri sebebsiz olarak cayarda malı almaz veya geri verirse,İslam hukukuna göre satıcı kabul etmeye mecbur değildir.Eğer kabul ederse bu,ikale yani karşılıklı alışverişi feshetme olur.Kaporayı geri vermesi gerekir.Bu para helal değildir.Çünkü bir şeyin karşılığı değildir.Satan kişi kabul etmeye mecbur kalsa da hüküm değişmez.Ancak müşteri mala zarar vermişse o zaman telafi edecek miktar kadar para alabilir.