Recep ayı kılınacak namazlar (30 rekat)VE DUALARI

Recep ayında hangi namazlar kılınır?Recep ayı namazı nasıl kılınır?Recep ayında kılınacak namazlar ve duaları
RECEP AYINDA ÖZELLİKLE KILINMASI GEREKEN NAFİLE NAMAZLAR

Receb’in; 1’i ile 10’u arasında, 11’i ile 20’si arasında ve 21’i ile 30’u arasında olmak üzere sadece birer defa kılı­na­cak 10’ar rek’at Hâcet na­mazı vardır. Bunların her üçünün de kılınış şekli aynıdır. Yalnızca namaz­ların sonlarında oku­na­cak duâlarda fark vardır. Bu namazlar, akşamdan sonra da, yatsıdan sonra da kılınabilir. Fakat, cuma ve pazartesi ge­ce­lerinde ve bilhassa teheccüd vak­tinde kılınması efdaldir.

Bu namaz, mü’min ile münâfığı ayırır. Bu 30 rek’at na­mazı kı­lan­­­lar, hidâyete ererler. Münâfıklar bu namazı kıla­mazlar. Bu na­ma­zı kıla­nın kalbi ölmez. Bu 30 rek’at namaz Rasûlüllah Efen­di­miz’in (s.a.v.) berberi, Sel­mân-ı Pâk (r.a.) Hazretleri tarafından rivâyet edilmiştir.

Kılınış şekli: Hâcet namazına şu niyetle başlanır: “Yâ Rabbî, beni, teşrifleriyle dünyayı nûra gark ettiğin Efen­dimiz hür­me­tine, sevgili ayın Receb-i şerîf hürmetine, feyz-i ilâhine, afv-ı ilâhine, rızâ-i ilâhine nâil eyle. Âbid, zâhid kulların ara­sına kaydeyle. Dünya ve âhiret sıkın­tılarından halâs eyle. Rızâ-i şerîfin için, Allâhü Ekber.”

Her rek’atte 1 Fâtiha, 3 Kul yâ eyyühe’l-kâfirûn, 3 ih­lâs-ı şerif okuyup, 2 rek’atte bir selâm verilir. Böylece 10 rek’at tamamlanır.

ilk on gün içinde kılınan namazdan sonra, 11 defa لاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ يُحْيِى وَيُمِيتُ وَهُوَ حَىٌّ لاَ يَمُوتُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ

“Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh. Lehü’l-mülkü ve lehü’l-ham­dü yuhyî ve yümît. Ve hüve hayyün lâ yemû­tü biyedihi’l-hayr. Ve hüve alâ külli şey’in kadîr” oku­nup duâ edilir.

ikinci on gün içinde yani Receb’in 11’i ile 20’si ara­sında kılınan 10 rek’atten sonra, 11 defa: اِلهًا وَاحِدًا اَحَدًا صَمَدًا فَرْدًا وِتْرًا حَيًّا قَيُّومًا دَائِمًا اَبَدًا
“ilâhen vâhıden ehaden sa­meden fer­den vitren hayyen kayyûmen dâi­men ebedâ” oku­nup duâ edilir.

Üçüncü on gün içinde, yani Receb’in 21’i ile 30’u ara­sında kılınan 10 rek’atten sonra da 11 kere: اَللَّهُمَّ لاَ مَانِعَ لِمَا اَعْطَيْتَ وَلاَ مُعْطِيَ لِمَا مَنَعْتَ وَلاَ رَادَّ لِمَا قَضَيْتَ وَلاَ مُبَدِّلَ لِمَا حَكَمْتَ وَلاَ يَنْفَعُ ذَا الْجَدِّ مِنْكَ الْجَدُّ سُبْحَانَ رَبِّىَ الْعَلِىِّ اْلاَعْلَى الوَهَّابِ سُبْحَانَ رَبِّىَ الْعَلِىِّ اْلاَعْلَى الوَهَّابِ سُبْحَانَ رَبِّىَ الْعَلِىِّ اْلاَعْلَى الْكَرِيمِ الوَهَّابِ يَا وَهَّابُ يَا وَهَّابُ يَا وَهَّابُ

“Allâ­hüm­me lâ mânia li­mâ a’tayte, velâ mu’tiye limâ mena’te, velâ raad­de limâ kaday­te, velâ mübeddile limâ hakem­te, velâ yen­feu ze’l-ceddi minke’l-ceddü. Sübhâne rabbiye’l-aliy­yi’l-â’le’l-vehhâb. Sübhâne rabbiye’l-aliy­yi’l-a’le’l-veh­hâb. Süb­hâ­ne rabbiye’l-aliyyi’l-a’le’l-ke­rîmi’l-veh­hâb. Yâ veh­hâ­bü yâ vehhâbü yâ vehhâb” okuyup duâ edilir. (Duâ ve ibâdetler, Fazilet Neşriyat)