İslamda Kayınvalide'ye (kaynana) nikah düşer mi?

Kayınvalideyle evlenmek caiz midir?İslamda kaynana ile evlilik caiz midir?
İslam dini kayınvalide (kaynana) ile evliliği,ister kızı ile boşanmış olsun veya olmasın ebediyyen haram kılmıştır.

İslam fıkhında Nikahlanılması haram olan kadınlardan bazısı ile nikahlanmak ebediyyen haram kılınmışken bazısı ile geçici olarak nikahlanılması haram kılınmıştır.Haramlığı gerektiren sebepler ortadan kalkınca nikahlanılması caiz olur.

Ancak Kayınvalideler ebediyyen nikahlanılması haram olan kadınlardandır.

Bir erkek,karısının annesi ile,veya karısının annesinin veya babasının annesi ile(karısının ananesi veya babannesi),yahut büyük anneleriyle asla evlenemez.

Karısı ile gerdeğe girmiş olsun veya olmasın hüküm aynıdır.Hanımıyla nikahlanması haramlığın geçerliliği için yeterlidir.

Aynı şekilde erkek,oğlunun hanımıyla,oğlunun oğlunun hanımıyula (torununun hanımı)evlenemez.Yani oğlunun veya torununun hanımıyla da evlenmek ebediyyen haram kılınmıştır.Ayrılmış olmaları da haramlığı kaldırmaz.

Bera Bin Azip (r.a.)'ten şöyle rivayet edilmiştir:

Dayım Ebu Bürde bin Niyar ,yanında (harpta kullanılan)bir sancak bulunduğu halde bana uğramıştı.Ben,"(bu vaziyette) nereye gidiyorsun?" dedim.O,"Peygamber (s.a.v) beni,babasının karısını (üvey anasını)nikahlayan bir adama gönderdi.Onun başını (kesip) kendisine götüreceğim" dedi.(mişkat s.274)

Allahın Rasülü,iffetin korunması,neslin bozulmaması ve akrabalar arasındaki haramlığın ve ilahi sınırların korunması hususunda büyük bir titizlik gösterdi.Bu Hadisi şerif bunun bilgisin ve hassasiyetinin belgesini gözlerimiz önüne sermektedir.