Ramazan Orucu nasıl Tutulur?

Ramazan ayı orucu nasıl tutulur?Oruç nasıl tutulur?Ramazan orucu tutarken dikkat edilecek hususlar
Ramazan ayı orucu farz oruç olup,İslamın temel şartlarından biridir.Oruç,imsak vaktinden itibaren güneş batıncaya kadar (iftar vakti,akşam ezanı vakti)yemek,içmek ve cinsi ilişkiyi terk etmek suretiyle yapılan bir ibadettir.

Her ibadette olduğu gibi oruçta da niyet etmek ve bu niyetin başlangıç ve bitiş vaktini iyi bilmek lazımdır.

Ramazan orucuna niyetin başlangıç vakti akşam iftardan sonra başlar ve imsak kesilinceye kadar devam eder.Ancak Gece imsak kesimine kadar niyet etmeyi unutan kimse sabah kaba kuşluk vaktine kadar niyet edebilir.

Oruca niyet ederken "Niyet ettim rıza-i şerifin için oruç tutmaya" demek yeterli olur.

Orucu bozan üç şey vardır
1- Yemek,
2-içmek, (ister gıda maddesi, isterse ilaç olsun)
3- Cinsi ilişkide bulunmak.
Bu üç şeyden birini yapmak Orucu bozar, kaza ve keffareti gerektirir.
Kaza: Bozulan orucun yerine gününe gün oruç tutmaktır.
Keffaret: Bozulan bir gün orucun yerine iki ay veya altmış gün peşpeşe oruç tutmaktır.Böylece orucu bozan kimse yekün olarak 61 gün oruç tutar.
Ramazan ayında niyet ederek oruca başlayan bir kimse özürsüz olarak bile bile yiyip içse veya cinsi ilişkide bulunsa orucu bozulur. Bozulan bu orucun gününe gün kaza edilmesi, ayrıca oruç özürsüz olarak ve bile bile bozulduğu için de keffaret tutması gerekir.

Başlanan bir orucu bilerek bozmanın dünyadaki cezası keffarettir. Yani altmış gün birbiri ardınca oruç tutmaktır. Herhangi bir sebeple keffaret orucuna ara verilir veya eksik tutulursa yeniden başlayıp altmış günü kesintisiz tamamlamak lazımdır. Kadınlar keffaret orucu tutarken araya giren âdet günlerini tutmazlar, âdet halleri bitince ara vermeden temiz günlerinde oruca devam ederek altmış günü tamamlarlar.