Düşük Yapan Kadın oruç Tutar mı?

Düşük yapan ve kanaması devam eden kadın oruç tutar mı?Oruç tutmada düşük yapan kadının durumu nedir?Düşük yapan kadın lohusa sayılır mı?
Düşük yapan kadının durumu çocuğa göre değişir.Eğer düşürülen çocuğun azaları belli ise,ve düşük sonrası kanaması varsa bu kadın lohusa hükmündedir.

Lohusa olan kadın ise Ramazan orucu tutmaz.Ancak daha sonra tutmadığı günleri kaza eder.

Kürtaj da düşük çocuk hükmündedir. Çocuğun azası belli ise kadın lohusa olur.
Lohusalık müddeti kadından kadına değişir. Bazı kadınlarda bu süre, bir gün dahi olabilir. Lohusalık süresi, kanın kesilmesiyle son bulur. Lohusalığın asgarî süresi yoktur. Azamî süre ise kırk gündür. Doğumdan sonra kırk gün geçtiği halde kan devam ediyorsa, artık bu kan nifas kanı değil, özür kanıdır.

Lohusa sayılması için çocuğun bütün organların belirmiş olması şart değildir. Saç ve tırnak gibi bazı organlarının belirmesi, çocuk sayılması için yeterlidir.

Böylece bir kısım organları belirmiş çocuğu düşen kadın, bununla lohusa olur ve normal doğumla ilgili bütün hükümler onun için de geçerli olur.

Lohusanın hükmü ise; Lohusa namaz kılmaz, oruç tutmaz, Kur`ân okumaz, Mushafa dokunmaz, mescide girmez, Kâbe`yi tavaf etmez, cima şeklinde cinsel ilişkide bulunmaz. Kılmadığı namazı kaza etmez, ama tutmadığı orucu sonra kaza eder.

Organları Belirsiz Düşük

Hiçbir organı belli olmayan düşük, çocuk sayılmaz ve bununla çocuğa ait hükümler geçerli olmaz.Yani kadın lohusa olmaz.

Böyle bir düşükle gelen kan; nisaba ulaşırsa, yani âdetin en az miktarı olan üç gün sürerse ve öncesinde de bir tam temizlik geçmişse âdet kanıdır. Bu iki şarttan biri, ya da her ikisi eksikse hastalık (özür ) kanıdır.

Bu durumda orç tutabilir ve her namaz vaktinde ayrı abdet almak suretiylede namazlarını kılmaya devam eder.