Çalgılı Düğüne Davet Edlen Ne Yapmalı

Çalgılı ve oynamalı bir düğüne davet edilen kimse bu davete gitmelimi?yoksa günah işlendiği için gitmemeli mi?Oynamalı ve çalgılı düğüne icabet etmek gerekir mi?Musıki çalınan düğünde durmak günahmıdır.
Davete icabet etmek vaciptir.Davet edilen cemiyet düğün veya sünnet farketmez imamı azam hazretlerine göre davete icabet etmek gerekir.

Ancak bu tarz cemiyetlerde cemiyet sahibini tebrik edip hediyesini verdikten sonrada da o mekandan ayrılması uygun olur.

Düğüne ve düğün yemeği veya ziyafetine davet edilen kimse oyun veya musikı (çalgı)ile karşılaşırsa oturup yemesinde bir beis yoktur.

İmamı Azam Ebu Hanife. "Ben bununla bir defa musibetlendim(karşılaştım)ama sabrettim"bunun sebebi ise,
davete icabet etmenin sünnet olmasıdır"buyurmuşlardır.

Peygamber (s.a.v.) Efendimiz Davete icabet ile alakalı şöyle buyurmuşlardır:"Davete icabet etmeyen kimse ebel-Kasım Aleyhissalaltü vesselam'a (peygamberimize)isyan etmiş olur".

zira davete icabet vacip derecesinde sünnettir.

İmamı Azam Ebu hanife, başkası tarafından yapılan ve tertip edilen bir bidat yüzünden davete icabetini terk etmemişlerdir.
Örneğin;kılınması vacip olan cenaze namazında ağıt yakılması gibi.Eğer kişinin gücü yeterse buna mani olur.Gücü yetmezse bu duruma sabreder.Bu kimse sözü geçen bir kimse değilse ,fatva böyledir.

Eğer davet edilen kişi,sözü geçen bir vasıfta olursa ve bidat işleyenleri men edemezse davet yerinden çıkıp gitmeli,o mekanda oturmamalıdır.Çünkü orada oturup kalmakla kişi dinine kusur ve halal getirme ve müslümanları günah işlemeye müsaadeli görmek olur.