2023 Hicri Yılbaşı Ne Zaman?

2023 Hicri yılbaşı ne zaman?2023 Hicri yılbaşı hangi gün?2023 hicri yılbaşı hangi tarihte?2023 Hicri yılbaşı hangi gün?2023 yılbaşı ne zaman?
2023 Hicri Yılbaşı gecesi ilk gecesidir. Hicri Yıl Başlangıcı 19 Temmuz 2023 Çarşamba.18 ağustos gecesi Muharrem ayının ilk gecesidir ve oruç için bu gece sahur yapılır.

Peygamber (s.a.v.)Efendimizin Mekke'den Medine'ye hicret ettiği bu tarih biz müslümanlar için islam şurası tarafından hicri yılbaşı kabul edilmiştir.

Hicri yılbaşında müslümanlar birbirlerini tebrik etmesi ve yeni yılın hayırlara vesile olması için dua etmesi müstehaptır.

Bu gece senenin ilk günü olması hasebiyle bu gece akşam ile yatsı arasında Allâhü Teâlâ'nın rızâsı için iki rek'at namaz kılınır. Namaza şöyle niyet edilir: "Yâ Rabbi, bizi yetiştirmiş olduğun bu seneyi hakkımızda mübârek kılman; afv-ı ilâhine, feyz-i ilâhîne mazhar kılman; dünyevî ve uhrevî saâdetlere nâil eylemen için." Allâhü Ekber.

Her iki rek'atte 7 Fâtiha-i Şerîfe, 7 Ayetü'l-Kürsî, 7 İhlâs-ı Şerif okunur. Namazdan sonra:

11 defa: "Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh, lehü'l-mülkü ve lehü'l-hamdü yuhyî ve yümît, ve hüve hayyün lâ yemût, biyedihi'l-hayr, ve hüve alâ külli şey'in kadîr."

11 İstiğfâr-ı Şerîf, 11 Salavât-ı Şerîfe okunup duâ yapılır. Duâda, geçmiş senenin günâhlarının affı ve yeni seneye günahsız girmek için ilticâ edilir.

Muharremin birinci gecesi ayrıca şu şekilde niyet ederek bir Tesbîh Namazı kılınır:

"Yâ Rabbi, bu yeni senede beni mağfiret-i ilâhiyene, rızâ-yı ilâhîne ve hidâyet-i ilâhîyene mazhar eyle. Yeni açılan amel defterimi rızâ-yı ilâhîne muvâfık amel ile doldurmayı bana nasip eyle. Beni gadab-ı ilâhîne dûçâr edecek amellerden muhâfaza buyur."

Tesbih namazında (15 tesbihden sonra) şunlar okunur:

1. rek'atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 Âyetü'l-Kürsî,

2. rek'atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 Amene'r-Rasûlü... (Sûre-i Al-i İmrân'ın ilk 2 âyeti de ilâve edilerek)

3. rek'atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 Hüvellâhüllezî...

4. rek'atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 İhlâs-ı Şerîf.

Namazdan sonra istiğfâr edilir, salevât-ı şerîfe getirilir ve arkasından duâ edilir.