Hicri Yılbaşında Yapılacaklar

Hicri yılbaşı gecesi yapılacaklar.Hicri yılbaşı gecesi ne yapılır?Hicri yılın ilk gecesi okunacak dualar.Hicri yılbaşında yapılacak ibadetler.Hicri Yılbaşında yapılacak ibadetler.
Hicri Yılbaşı 24 EKİM CUMA gecesidir.Aynı zamanda bu gece senenin ilk ayı ve Aşure ayı olan Muharrem ayının da ilk gecesi olması hasebiyle yeni bir senenin başlangıcıdır.Bu gün ve gecede Müslümanların birbirleri için dua etmeleri ve yeni yılını tebrik etmeleri müstehaptır.
Yeni seneye rahmet,bereket ,ibadet ve taatla girmek için bu gece yapılacak bazı ibadetler vardır. Bu ibadetlerin başında yeni ayın ilk hilaline bakarak dua etmek ve mülk süresini okumaktır.
Yeni ay görüldüğü zaman ve özellikle yeni senenin ayı görüldüğü vakit okunacak dua:

"Birinci veya ikinci günleri aya bakarak şu duayı okumak sünneti şeriftir."

"Hilalü hayrin ve ruşdin amentü billahillezi halagake vel-Hamdü lillahillezi Rabbil -Alemiin.

Manası:Hayır ve hidayet ayı hilali olasın.Ey hilal seni yaratan Allah'a iman ettim.Ve Alemlerin Rabbi olan Allaha hamdolsun.

" Bu duadan evvel şunlar.Bir kere tekbir alınır.ve sonra bu dua üç veya daha fazla okunur.Bu duayı okuyan kimsenin çoluğunun çocuğunun dinini diyanetini Cenabı Hak kendisi muhafaza eder.Maddi manevi faidesi vardır.Ve sünneti seniyyedir.Dünya Ahiret sıkıntısı görmez:Yeni ay gözetlemek sünneti şerifedir.Ancak Ramazan ve zilhicce aylarında farzdır.Bayramları tesbit edebilmek için.

Ve dahada mühimmi hilali görünce veya o gece, evvelinde ve sonunda Faatiha-i şerife ile beraber süre-i mülk (tebareke) okunmalıdır. Mülk suresi 30 ayettir.Her ayeti ayın bir gününe tekabül eder.Bu okunduğu zaman o kişiyi Cenabı Hak o ay içerisinde her türlü kazadan ve beladan muhafaza eder,hatta çoluğunu çocuğunu bile süfliyatın ve cinlerin tasallutundan muhafaza eder.(süre-i mülk tefsiri).

Ayrıca bu gece Muharrem ayının başlangıcı olması hasebiyle (bu akşam) akşam ile yatsı arasında Allâhü Teâlâ’nın rızâsı için iki rek’at namaz kılınır.

Namaza şöyle niyet edilir:

“Yâ Rabbi, bizi yetiştirmiş olduğun bu seneyi hakkımızda mübârek kılman; afv-ı ilâhine, feyz-i ilâhîne mazhar kılman; dünyevî ve uhrevî saâdetlere nâil eylemen için.” Allâhü Ekber.

Her iki rek’atte 7 Fâtiha-i Şerîfe, 7 Âyetü’l-Kürsî, 7 İhlâs-ı Şerif okunur. Namazdan sonra:

11 defa: “Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh, lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümît, ve hüve hayyün lâ yemût, biyedihi’l-hayr, ve hüve alâ külli şey’in kadîr.”

11 İstiğfâr-ı Şerîf,

11 Salavât-ı Şerîfe okunup duâ yapılır.

Duâda, geçmiş senenin günâhlarının affı ve yeni seneye günahsız girmek için ilticâ edilir.

Muharremin birinci gecesi ayrıca şu şekilde niyet ederek bir Tesbîh Namazı kılınır:

“Yâ Rabbi, bu yeni senede beni mağfiret-i ilâhiyene, rızâ-yı ilâhîne ve hidâyet-i ilâhîyene mazhar eyle. Yeni açılan amel defterimi rızâ-yı ilâhîne muvâfık amel ile doldurmayı bana nasip eyle. Beni gadab-ı ilâhîne dûçâr edecek amellerden muhâfaza buyur.”



Tesbih namazında (15 tesbihden sonra) şunlar okunur:

1. rek’atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 Âyetü’l-Kürsî,
2. rek’atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 Âmene’r-Rasûlü… (Sûre-i Âl-i İmrân’ın ilk 2 âyeti de ilâve edilerek)
3. rek’atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 Hüvellâhüllezî…
4. rek’atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 İhlâs-ı Şerîf.

Namazdan sonra istiğfâr edilir, salevât-ı şerîfe getirilir ve arkasından duâ edilir.