İslamda Evlatlık Mirastan Pay Alır mı?

islama göre evlatlık olarak alınmış bi çocuk üvey anne veya babasından mirascı olabilir mi?Evlatlık çocuğun miras hakkı varmıdır?
İslama göre evlat edinilen çocuk ,evlat edinen kişilere mirascı olamaz.hayatlarında iken evlat dinildiği aile tarafından her konuda öz evlat muamelesi görsede islama göre mirastan hakkı yoktur.Ancak vasiyet yoluyla mirastan pay alabilir.
Dinimizde, evlat edilenin asli nesebinin zayi edildiği, evlat edinenlerin nesebine kaydedildiği, hukuki bir takım sonuçlar doğuran evlatlık müessesesi kabul edilmemiştir (Ahzab 33/4-5; İbn Mace, Hudud, 36).
Bununla beraber kimsesiz çocukların evlatlık adı altında ve hiçbir hukuki sonuç doğurmaksızın hayırsever kimseler tarafından bakılıp büyütülmesi de mümkündür.

Evlat edinenle evlatlık arasında tek veya çift taraflı bir mirasçılık ilişkisi yoktur. Aralarında mirasçılık söz konusu olmadığından, evlat edinenler hayatta iken diledikleri kadar malı evlatlık olarak büyütülen çocuğa hibe edebilecekleri gibi, mallarının üçte birini vasiyet yoluyla da bırakabilirler (Mevsıli, el-İhtiyar, Kahire 1951, III, 48; IV, 62).